2017-07-28 14:52:39• hírek • Szatmár.ro

Gyűlnek az aláírások a jogaink védelmében

Több helyen is láthattuk a Facebook közösségi oldalon, hogy felháborodásukat fejezték ki a Minority SafePack polgári kezdeményezést aláírni vágyók azzal kapcsolatban, hogy olyan adatokat kérnek el az aláíró azonosításához, amelyről Romániában úgy tudják, hogy nem jogszerű.

A válasz egyszerű: ez nem egy szokványos kérdőív, hanem egy hivatalos aláírásgyűjtés, amely Európa teljes területén zajlik, tehát valahogy azonosítani kell az aláírókat. Éppen ezt szolgálja az is, hogy a romániai magyarok kitölthetik magyarul is, de mindenkppen a romániai ívet kell kiválasztani. Fontos tudnivaló, hogy a kettős állampolgárok is csak egyszer tölthetik ki.

Az adatokat bizalmasan kezelik

A megadott személyes adatokat kizárólag ehhez a polgári kezdeményezéshez beérkezett támogató nyilatkozatok számának ellenőrzése és igazolása céljából lehet a hatáskörrel rendelkező hatóságok rendelkezésére bocsátani, illetve adott esetben az ezzel kapcsolatos közigazgatási vagy jogi eljárások céljából lehet feldolgozni. Az adatok semmilyen egyéb célra nem használhatók fel. Az érintetteknek jogukban áll hozzáférni személyes adataikhoz. Minden támogató nyilatkozatot megsemmisítenek legkésőbb a javasolt polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételének napjától számított 18 hónapon belül, vagy közigazgatási és jogi eljárás esetében, legkésőbb egy héttel a szóban forgó eljárás lezárását követően.

Papíron is gyűlnek majd az aláírások

Az RMDSZ szeptembertől elindítja a hagyományos, papír alapú aláírásgyűjtést is, de sokkal gyorsabb, mindössze három percet vesz igénybe, ha az online formát választja az, aki csatlakozni szeretne ehhez. S hogy miért kell megtenni? Egyszerű. Veszélyben vannak a jogaink, még akkor is, ha mi vagyunk Európa legnagyobb kisebbségben élő nemzeti közössége. Korlátozzák az anyanyelvünk és nemzeti szimbólumaink használatát. S ha Európa elfogadja azt, hogy mi, az erdélyi magyar közösség kultúránkkal, hagyományainkkal több évszázada gazdagítjuk az európai közösséget, akkor most Európán a sor: azt kérjük, hogy álljon ki értünk, hogy álljon ki a kisebbségek jogainkért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: